Huidveroudering is een normaal verschijnsel en is onvermijdelijk bij alle mensen. Huidveroudering begint eigenlijk al vanaf de twintigste jaar maar wordt pas echt zichtbaar tussen de 35ste en 40ste jaar. De snelheid en de mate waarmee de huid veroudert wordt deels door erfelijke en deels door uitwendige factoren bepaald. Ook de leefstijl van de persoon speelt bij huidveroudering een belangrijke rol.
Mechanisme van huidveroudering
In een verouderde huid zijn er enkele veranderingen in de structuur en samenstelling van de huid zichtbaar en aantoonbaar
De opperhuid wordt steeds dunner. Het aantal cellagen neemt af. De bovenliggende hoornlaag kan daarentegen verdikt zijn. De huid is meer kwetsbaar voor beschadigingen van buitenaf. Doordat de huid barrière verstoord is wordt de huid droger en valer.
De lederhuid. Twee belangrijke structuren nemen af in aantal en kwaliteit. Namelijk;
- De hoeveelheid collageen neemt af . Collageen is een onderdeel van het bindweefsel en zorgt voor stevigheid van de huid. Hyaluronzuur, een eiwit die ook deel uitmaakt van het bindweefsel neemt ook af.
- De hoeveelheid elastine neemt af waardoor de huid minder rekbaar en soepel is.
Door afname van zowel het collageen als het elastine in de huid wordt de huid slapper, stugger en ontstaan er rimpels en plooien.
Gelukkig kunnen we dit proces enorm vertragen en zelfs in kleine hoeveelheden terugdraaien.
dit doen we door middel van verschillende doeltreffende behandelingen, namelijk: